Waarom jij nu aandacht moet besteden aan lokale SEO

Stel je voor: je bent een weekendje weg in een voor jou onbekende stad en je bent op zoek naar een Italiaans restaurant. Wat doe je dan? Je kunt een voorbijganger vragen naar pizzeria’s in de omgeving, maar de meesten van ons pakken onze mobiele telefoon en zoeken via een zoekmachine naar een goede Italiaan in de buurt. De zoekresultaten zijn de restaurants in een straal van x meter van jouw huidige locatie. Dit zijn restaurants die aandacht hebben besteedt, aan lokale SEO.

Wat is lokale SEO?

SEO staat voor zoekmachineoptimalisatie en wanneer je aan lokale SEO doet, dan zorg je ervoor dat jouw website of webpagina’s hoger worden gerankt in jouw regio. Mensen zijn vaak opzoek naar bedrijven die in de buurt zijn van waar zij zijn en daarom doe je aan lokale SEO. Twee jaar geleden plande ik mijn bruiloft en zocht naar leveranciers in de buurt van mijn trouwlocatie via Google. Mijn taart, bloemen en dj, kwamen allemaal uit de provincie Utrecht, waar ik trouwde, en ik koos hen op basis van hun locatie.

Wanneer jouw locatie enigszins relevant is voor jouw business, dan is het zeer de moeite waard om aandacht te besteden aan lokale SEO.

Lees ook: SEO update: wat zijn de belangrijkste rankingsfactoren?

Hoe zorg je voor lokale zichtbaarheid?

3-pack

De eerste stap voor lokale SEO is het delen van jouw contactgegevens op jouw website. Dat is dus jouw naam, telefoonnummer en adres. Dit kan je doen op jouw contactpagina en/of in de footer van je website, zorg er wel voor dat je consistent bent. Indien relevant vermeld je ook jouw openingstijden. Wanneer je dit doet, kan jouw bedrijf scoren in de local 3-pack.

De local 3-pack is een overzicht van de drie relevantste bedrijven in jouw omgeving. Zie ook het voorbeeld op de afbeelding hieronder, waarin ik zocht naar een banketbakker. De informatie is momenteel vrij summier, want doorgaans vind je de naam, het adres, openingstijden en telefoonnummer van deze bedrijven. Dit is vooral erg handig als je naar deze informatie op je telefoon kijkt, want je kunt met een klik het bedrijf bellen.

Wanneer je een locatie hebt, waar je mensen kunt ontvangen. Dan is het hebben van een local 3-pack erg interessant voor jouw bedrijf.

Google mijn bedrijf

Je bedrijf is ook zichtbaar op Google wanneer jij jouw bedrijf toevoegt aan ‘Google my Business’ ofwel Google mijn bedrijf. Hiermee krijg je een bedrijfsvermelding op Google en klanten kunnen jou vinden via zoeken en Google Maps. De tool is gratis en je kunt het gebruiken om je bedrijf te promoten.

Zoektermen

De klassieke manier om je lokale zichtbaarheid te verbeteren, is door jouw locatie te verwerken in je zoekterm. De zoekterm verwerk je vervolgens naast de body van je tekst ook in de:

  • H1 Tags – Ook wel title tags genoemd. Dit is je titel van je bericht
  • URL – De link van jouw webpagina
  • Image alt tags – afbeeldingen worden ook gezocht op Google
  • Meta description – oftewel de omschrijving die je ziet in de Google SERP

Mobiele apparaten

Wees je er van bewust dat lokale SEO voornamelijk voorkomt op mobiele telefoons, omdat mensen vaak ter plekke zoeken. Dus zorg voor een website dat geoptimaliseerd is voor mobiele apparaten. Dat houdt dus in dat de content erop goed te lezen is en je niet teveel kleine knopjes hebt.

Beoordelingen

Beoordelingen, ook wel reviews, zijn ook erg belangrijk voor de lokale SEO. Die Italiaan uit de eerste alinea beoordeel jij misschien ook wel op het aantal sterren dat hij heeft. Google houdt rekening met de reviews in de ranking, omdat zoekmachinegebruikers daar interesse in hebben. Zij maken een keuze op basis van de reviews. Dus zorg ervoor dat mensen hun review achterlaten (vraag daar gewoon om), zodat jij stijgt in de zoekresultaten van Google.

Tip

Wanneer je het jezelf makkelijker wil maken, kun je ook gewoon de plug-in van Yoast aanschaffen, die helpt jou om jouw zichtbaarheid op lokaal niveau te verbeteren.

Succes!

Externe links:
Business2Community
Forbes
SDIM
Afbeelding: Unsplash

DELEN