Hoe kun je het beste online ondernemen? Iedere maand spreek ik met een online ondernemer over het ondernemerschap. Dit keer praat ik met Anne Niemeijer (39), zij werkt zelfstandig als Salestrainer en Mindsetcoach voor HSP-ondernemers.
HSP staat voor Highly Sensitive Person, in het Nederlands een hoogsensitief persoon. Het is een eigenschap dat door Wikipedia wordt omschreven als ‘zeer gevoelig persoon’.
Waarom richt je je op alleen HSP-ondernemers?
“HSP-mensen zijn gevoeliger, ze denken veel dieper en zijn meer van de details. Ikzelf ben ook hoogsensitief. Er zijn mensen die dat HSP-label niet aan op zichzelf hebben geplakt, maar wel kenmerken hebben. Dit zijn de mensen met wie ik het graag samenwerk, omdat we elkaar begrijpen en we behalen samen betere resultaten.”
Wat doe je precies als salestrainer?
“Ik maak sales makkelijk en leuk voor deze ondernemers. Er zijn veel foute gedachtes hierover. Veel mensen denken bij sales vaak aan gladde jongens in pakken. Aan macho’s of misschien zelfs arrogante jongens, die je overhalen een aankoop te doen. Er zijn ondernemers die denken dat ze dat ook moeten doen om succesvol te zijn en dat is niet zo. De grootste misvatting is dat je met sales moet overtuigen, maar je moet juist zorgen voor verbinding en dat leer ik aan mijn klanten.”
Waarom heb je voor het ondernemerschap gekozen?
“Drie jaar geleden las ik het boek The Compound Effect en dat gaf me veel inzichten. Op dat moment zat ik weer in een functie dat me ongelukkig maakte. Ik ging daar weg en besloot geen nieuwe baan meer te zoeken, omdat ik elke keer op hetzelfde punt uitkwam. Ik vond mijn uitweg toen ik een advertentie van de VA Academy zag.”
Wat ging er dan niet goed in vaste dienst?
“De combinatie met het gezinsleven ging gewoon niet goed. Ik zocht een leuke parttimebaan met verantwoordelijkheid en groei en wilde er tegelijkertijd ook zijn voor de kinderen. Dat leek een onmogelijke combinatie. Dan vond ik een baan dat paste bij de schooltijden, maar dan was het werk niet leuk. Of ik had leuk werk, maar het gezinsleven stortte in. Ik had het gevoel dat ik steeds tegen muurtjes opliep en veel ballen hooghield. Een burn-out volgde in 2015, dat door een reorganisatie op mijn werk werd getriggerd. Alle ballen vielen naar beneden en ik besefte me dat ik steeds niet vond, wat ik zocht bij een baan in loondienst.”
En toen ben je salestrainer geworden?
“Nee, ik ben als sales VA begonnen. Ik zat letterlijk de hele dag met de klanten van andere ondernemers te bellen en daar werd ik niet gelukkig van. Ik zag tijdens mijn VA opleiding al, dat ik het werk van mijn opleider veel interessanter vond dan het hele VA zijn. Ik wist toen al dat ik dat werk wilde gaan doen. Op dat moment was de stap van loondienst naar ondernemer worden al heel groot, dus ik ben eerst hetgeen doen dat makkelijk is voor mij; verkopen voor anderen. Daar vond ik al snel klanten mee en ik verdiende een inkomen. Van daaruit ben ik naar de functie van salestrainer gegroeid.”

Hoe gaat het ondernemen nu?
“Het harde werken begint eindelijk zijn vruchten af te werpen. Ik merk dat ik steeds meer bekendheid krijg en dat het duidelijker wordt wat ik te bieden heb. Ik heb keihard en consistent gewerkt aan mijn zichtbaarheid. Van social media, mijn website tot mijn vindbaarheid op Google en dat zie ik dus nu. Je moet toch eerst zaaien voor je kunt oogsten en ik ben nu aan het oogsten, maar blijf daarnaast door zaaien hoor!”
Hoe kom je aan je klanten?
“Via social media, met name Instagram. Ik ben ook actief op LinkedIn, maar ik merk niet direct dat dat tot klanten leidt. Daarnaast vinden klanten mijn website vaak via blogs die zichtbaar zijn op zoekmachines.”
Wat vind je leuk aan het ondernemen?
“Dat ik ontzettend veel nieuwe en leuke contacten heb opgedaan. Dat ik mensen mag ontmoeten die hetzelfde denken en doen als ik. Daardoor kan ik helemaal mijzelf zijn en hoef ik geen masker op. Dat werkt zo bevrijdend!”
Hoe kom je aan die contacten?
“Door te netwerken. Ik zeg vaak tegen anderen dat ze moeten gaan netwerken. Je hebt business buddy’s nodig met wie je van gedachten kunt wisselen en misschien zelfs mee kan samenwerken. Dat is voor iedereen belangrijk, maar met name voor starters.”
Wat vind je moeilijk aan het ondernemerschap?
“Er zijn zoveel verschillende dingen die je moet weten en vooral in het begin ben je zoekende. Je kunt dan ook niet veel uitbesteden en moet je taken oppakken waar je kracht niet ligt. Voor mij was dat de boekhouding en het juridische stuk. Ik heb veel met andere ondernemers gepraat en gevraagd hoe zij bepaalde zaken oplosten en ik keek op YouTube hoe je het een en ander moet doen. Gelukkig kan ik bepaalde taken gelukkig nu wel uitbesteden. Mijn boekhouding bijvoorbeeld wordt voor me gedaan.”
Vind je jezelf succesvol?
“Succesvol zijn is voor iedereen iets anders. Ik ben succesvol als ik meer omzet maak en minder uren hoef te werken. Daar ben ik nog niet. Ik heb succes, maar ben nog niet succesvol naar mijn definitie. Ik ben wel trots op mijzelf, omdat ik groei. Zo ga ik dit jaar mijn omzet verdrievoudigen. Het gaat mij dan niet om het geld, ik ben trots op de groei die ik doormaak. Daarnaast vallen er veel zaken op zijn plaats die ik eerder dit jaar heb uitgezet, dan ben ik blij dat mijn gevoel klopte. Tenslotte kiest 80 procent van mijn klanten voor en tweede ronde met mij, dat vind ik ook succes.”
Gaat het ook weleens mis?
“Natuurlijk. Mijn eerste traject ging niet helemaal zoals ik het wilde. Het was te groot en kwam met twee live dagen. Ik had al mijn kennis in het traject gestopt en ik was er heel trots op. Maar het werkte niet. Corona hielp ook niet mee, want de live dagen konden niet doorgaan. Maar ik zag dat mensen zich vooral niet voor een lange tijd aan je willen committeren, als ze je niet kennen en je nog geen resultaten hebt geboekt. Dus ik heb losse sessies aangeboden en mijn traject kleiner gemaakt en dat werkte veel beter. Een veel gemaakte fout waar ik me ook schuldig aan maakte, is dat je je als starter je graag wil bewijzen en je publiek vervolgens gaat overladen met informatie die ze helemaal niet opnemen.”
Stel je voor dat iemand jou morgen jouw droombaan in loondienst aanbiedt, neem je hem dan aan?
“Absoluut niet. Ik kan nu namelijk doen wat ik wil. In loondienst is er altijd wel iemand die zich ermee wil bemoeien, het niet met jou eens is of die je gewoonweg niet ligt. Ik kies nu zelf mijn klanten en samenwerkingen uit. Als dat in loondienst kan, dan zou ik het nog niet doen want de spanning van het ondernemen is zooo verslavend!”
Hoe bedoel je dat?
“Veel mensen omschrijven het ondernemerschap soms als een rollercoaster en ik vind achtbanen leuk. De triggers die bij het ondernemerschap komen, heb ik nodig om in actie te komen. Ik zie het als een soort spel, waarbij je een strategie bepaalt om te winnen en het is zo gaaf als je ziet dat het werkt!”
Anne Niemeijer (39) woont in Nijkerk. Ze heeft twee kinderen: Olivier en Feline is getrouwd met Ralph. Anne is salestrainer en mindsetcoach. INSTAGRAM: @anne_niemeijer. WEBSITE: www.anneniemeijer.nl