Linkbuilding is een van de factoren die bij zoekmachineoptimalisatie (SEO) komt kijken. Volgens Search Engine Land zijn links een van twee belangrijkste factoren die het algoritme van Google bepalen. De kans is groot dat wanneer je je verdiept in SEO, je de term linkbuilding tegenkomt. Maar wat betekent linkbuilding precies en hoe je doe je dat?
Inhoud
SEO houdt in dat jouw website moet voldoen aan een aantal factoren, wanneer deze zichtbaar wil zijn op Google. Ik vergelijk het weleens met een blokkendoos en ieder blokje in die doos is een SEO-factor. Sommige blokjes zijn groot en andere zijn klein. Bloggen is een groot blokje, dit is een van die twee factoren. Door te bloggen, voed je je website met content en dat is nu juist wat de zoekmachinegebruiker wenst te vinden.
Lees ook: Zo optimaliseer je jouw website voor SEO
Linkbuilding is een groot blokje. Een lastig blokje ook, want 41 procent van de SEO-experts vindt linkbuilding het moeilijkste onderdeel van SEO. Dat is niet zo gek, want volgens Backlinko krijgt 94 procent van alle content in de wereld geen externe links.
Wat is linkbuilding?
Linkbuilding is het verkrijgen van links van andere websites naar jouw website. Zo’n link heet ook wel een backlink. Backlinks zijn voor SEO heel belangrijk, omdat een soort aanbeveling is. De website die jou die backlink geeft, zegt daarmee tegen de websitebezoeker: ‘op deze webpagina staat interessante content, kijk daar eens naar’. Hierdoor wordt jouw website als meer betrouwbaar gezien en wordt op termijn zelfs een autoriteit.
Backlinks met autoriteit
De ene backlink is de andere niet. Het maakt namelijk een verschil van wie je de aanbeveling krijgt. Alle websites hebben namelijk een autoriteitsscore. Hoe hoger de score, hoe meer autoriteit zo’n website heeft. Wanneer jij een backlink ontvangt van zo’n website met zo’n hoge score, dan kan dit wonderen doen voor jouw zichtbaarheid.
Kortom, je wil backlinks ontvangen van websites met een hoge autoriteitsscore en dat zijn websites die:
• Een autoriteit zijn
• Relevant zijn aan jouw business
• Uniek
• Natuurlijk zijn, dus niet gesponsord
Backlinks ontvangen
Hoe weet je nu of je een backlink hebt? Dat kun je heel eenvoudig controleren met een backlinkchecker zoals die van Ahrefs.
Backlinks zijn dus belangrijk, maar hoe ontvang je deze?
1. Schrijf een gastblog
De makkelijkste manier om een backlink te ontvangen is door een gastblog te schrijven, voor zo’n website met autoriteit. Dit soort websites wensen wel artikelen die inzichtelijk zijn en echt waarde toevoegen voor hun websitebezoeker. Dus zorg ervoor dat je een uniek verhaal pent dat zeer waardevol is.
Lees ook: Waarom jij zou moeten bloggen
2. Schrijf fantastische content
Schrijf alleen maar geweldige blogs op jouw website. Blogs die je ook zou schrijven voor websites met een hoge autoriteit score. Dit is bruikbare content waar de lezer echt iets aan heeft. Pillar content is hier een voorbeeld van. Pillar content, ofwel een pillar page, wordt door Hubspot omschreven als een pagina op een website dat een onderwerp uitgebreid behandeld.
Een pillar pagina behandelt alle aspecten van een onderwerp op één pagina, waardoor er ruimte is voor meer diepgang en details. Een pillar pagina is doorgaans ook veel langer dan een blog bericht, omdat het alle onderdelen van een onderwerp behandeld.
3. Maak een infographic
We linken graag naar infographics, omdat je in een oogopslag belangrijke statistieken kunt zien, die als bron kunnen dienen voor een artikel. Infographics kunnen voor veel verkeer naar een website zorgen en ontvangen 178 procent meer backlinks dan webpagina’s met andere soorten content. Daarom zijn infographics ideaal voor linkbuilding.
4. Doe aan Link Outreach
Link Outreach betekent letterlijk vertaalt link uitreiken en je vraagt hierbij anderen om te linken naar jouw website. Hierbij moet je uitzoeken welke websites dezelfde thema’s behandelen als jij behandelt en hen vervolgens vragen om een backlink.
Dat doe je niet zomaar, je moet je echt verdiepen in zo’n website en de content die daarop staat. Vervolgens schrijf je een gepersonaliseerde e-mail waarin je schrijft op welke specifieke pagina iemand kan verwijzen naar jouw webpagina en nog belangrijker waarom. Focus je hierbij niet op jouw voordeel, maar juist op het voordeel van de persoon naar wie je mailt. Wanneer je het zo doet, heb je meer kans dat iemand ook echt positief reageert op jouw verzoek.
5. Wees actief op social media
Op social media zoals LinkedIn, kunnen mensen jouw content delen. Hierdoor bereik je een groter publiek en je ontvangt meer websitebezoekers. Wanneer je meer websitebezoekers ontvangt, kan het zijn dat iemand jouw content leest en deze zo interessant vindt, dat hij ernaar linkt op zijn eigen webpagina. Dus voel je vrij om content te delen op jouw favoriete kanaal.
Lees ook: Met deze 4 tips ben je meer zichtbaar op social media
6. Houd je eigen backlinks in de gaten
De backlinks die je nu hebt, blijven niet voor eeuwig. Een webpagina kan verwijderd worden, waardoor de backlink verdwijnt of wordt het ververst met actuele content, waardoor jouw pagina niet relevant is. Met een SEO-tool zoals SEMrush kun je zien van wie jij jouw backlinks ontvangt en of daar veranderingen in plaatsvinden. Wanneer je merkt dat jouw backlink verdwijnt, kun je contact opnemen met de eigenaar van de website en kijken of je hem of haar van nieuwe of ververste content kunt voorzien.
Maak ook gebruik van interne en externe links
Naast backlinks zijn interne en externe links ook heel belangrijk. SEO-experts zeggen dat de derde meest belangrijkste factor van zoekmachineoptimalisatie extern linken is.
Interne links
Interne links zijn links van jouw webpagina naar een andere webpagina. Met zo’n interne link wijs jij jouw websitebezoeker op relevante andere content op jouw website. In deze blog zie je bijvoorbeeld een interne link naar een eerder gedeeld artikel over SEO, voor het geval je er meer over wil lezen.
Externe links
Externe links zijn links van jouw website naar andere websites. Hierbij ben jij dus de gever van de backlink. Met jouw backlink vertel jij aan jouw websitebezoeker: hier vind je interessante informatie, voor het geval je wil verder wil lezen. Maar je kunt ook met een externe link zeggen: hier vind je informatie dat ondersteunt wat ik zeg. In dit artikel deel ik bijvoorbeeld links naar mijn bron zoals Hubspot.
Interne en externe links zijn net als backlinks blokken in de blokkendoos en hebben een positief effect op de zichtbaarheid van jouw website op zoekmachines. Daarnaast word jij door deze te delen ook als meer betrouwbaar gezien.
Tot slot
Linkbuilding is een belangrijk onderdeel van SEO en het delen van goede content is daar weer een belangrijk onderdeel van. De link moet immers ergens naar verwijzen en dat is in alle gevallen content.
Wanneer je een backlink wil ontvangen, moet je dus goede content delen. Focus je daarom altijd op het schrijven van goede content. Niet alleen voor je eigen website, maar ook voor die van anderen en op termijn zal je zien dat de backlinks vanzelf verschijnen.
Externe links:
Business2Community
Hubspot
Neil Patel
Afbeelding: Unsplash