SEO. Je hebt de klok horen luiden, maar eh… Hoe zit het nu precies? Toch veel ondernemers die ik spreek hebben maar weinig kaas gegeten van SEO en dat is niet gek, het is hun core business niet. Nu hoef je helemaal geen expert te worden, maar als jij jouw online zichtbaarheid wil verbeteren, is het toch wel handig dat je op z’n minst de basis kent en wat dat is, lees je hier.
Inhoud
Iedereen wil meer websitebezoekers. Jij ook. Want hoe meer mensen jouw website bezoeken, hoe meer jij uiteindelijk kunt verkopen. Jouw websitebezoekers zijn potentiële klanten en zij hebben interactie met de content die jij deelt. Content die over jou en jouw diensten gaan.
De meeste websitebezoekers komen via zoekmachines, wanneer je daar niet voor betaalt heet dat organisch verkeer. Je doet aan zoekmachineoptimalisatie, omdat je wil dat jouw website zichtbaar is voor zoekmachines.
SEO: een definitie
Zoekmachineoptimalisatie (Search Engine Optimization – SEO) is het proces waarbij je het verkeer naar jouw website en jouw zichtbaarheid op zoekmachines verbetert.
Waarom is SEO belangrijk?
SEO is belangrijk, omdat meer dan 90 procent van het online verkeer gaat via zoekmachines. Ook al weten mensen waar ze naar opzoek zijn, dan zijn ze nog geneigd dit in te typen in het zoekveld van Google. Jij wil tussen die zoekresultaten staan, wanneer je meer verkeer naar je website wil.
Hierbij een paar feitjes van Hubspot en Backlinko, die omschrijven waarom SEO belangrijk is:
- SEO zorgt voor meer dan 1000 procent verkeer naar websites, dan social media. Hubspot
- Google Organic Search is verantwoordelijk voor 59,2 procent van al het webverkeer in de wereld. Backlinko
- Het eerste zoekresultaat op Google krijgt ongeveer 32 procent van alle clicks. Backlinko
- 49 procent van de gebruikers zegt dat ze Google gebruiken om een nieuw product te vinden of te ontdekken. Hubspot
- 58 procent van de zoekopdrachten op Google zijn op mobiele apparaten. Backlinko
Hoe doe je aan zoekmachineoptimalisatie?
Zoekmachineoptimalisatie begint bij het delen van content, want een website kan niet zonder. Content komt in verschillende vormen, zoals een blog, video, podcast en infographic. Voor het gemak hebben we het over geschreven content zoals een blog, wanneer we het hier over content hebben. Deze teksten optimaliseer je voor zoekmachines en dat doe je door zoekwoorden in jouw tekst te verwerken.
Verwerk zoekwoorden in jouw tekst
Zoekwoorden zijn de woorden die zoekmachinegebruikers intypen in het zoekveld van Google. Op basis van deze zoekwoorden weten zoekmachines jouw content te vinden. Het is dus van belang dat je de juiste zoekwoorden gebruikt en welke de juiste zijn, weet door van ten voren zoekwoordenonderzoek te doen.
Lees ook: Zo do je zoekwoordenonderzoek
Vervolgens verwerk je de zoekwoorden op de volgende plekken op jouw webpagina:
- Body van je tekst – het liefst in de eerste alinea.
- In de headline (titel) en in de tussenkoppen.
- URL – dat is de link.
- Meta description – dat is de omschrijving die je ziet op de Google.

Zorg er voor dat je tekst leesbaar is. Sommige mensen zijn geneigd zinnen te verpesten door overmatig gebruik van zoekwoorden (keywordstuffing), dat tast de leesbaarheid van de tekst aan. Doe dat niet! Uiteindelijk gaat het erom dat jouw websitebezoeker een prettige ervaring op jouw website heeft.
Wat vinden zoekmachines belangrijk?
Zoekmachines zoals Google zijn alleen maar bezig met de zoekmachinegebruiker. Deze staat op de eerste plaats. Google doet regelmatig aanpassingen in het algoritme, puur met als doel om de gebruikservaring voor zoekmachinegebruikers te verbeteren. Dit betekent dat deze de beste content in de zoekresultaten te zien krijgt, van websites die gebruiksvriendelijk zijn.
De belangrijkste SEO-factoren
Om de zoekmachinegebruiker de best mogelijke ervaring te bieden, hanteert Google een heleboel factoren die invloed hebben op de zichtbaarheid van websites. De lijst van factoren is ontzettend lang en wordt regelmatig geüpdatet, waardoor het voor met name zelfstandig ondernemers bijna onmogelijk is om aan die factoren te voldoen.
Hierbij zet ik de belangrijkste voor je op een rij:
Linkbuilding
Linkbuilding is een belangrijk onderdeel van SEO, maar eentje waar je je naar mijn mening iets later druk om moet maken. Bij linkbuilding ontvang je links van andere websites. Zo’n link heet een backlink. Backlinks zijn een soort aanbeveling en dat maakt ze zo belangrijk. De persoon die jou een backlink geeft, zegt daarmee tegen zijn websitebezoekers: dit is een interessante website, kijk daar eens naar.
Het ontvangen van backlinks is echter vrij lastig, omdat je er geen invloed op hebt. Toch zijn er manieren om die te verkrijgen, bijvoorbeeld door gastblog te schrijven voor een andere website of door zelf fantastische content te delen waar anderen naar willen verwijzen.
Lees ook: Linkbuilding: zo scoor je zichtbaarheid op Google
Naast backlinks zijn interne en externe links ook heel belangrijk. SEO-experts zeggen dat de derde meest belangrijkste factor van zoekmachineoptimalisatie extern linken is.
Interne links zijn links binnen jouw website. Intern linken doe je o.a. naar: relevante webpagina’s, tags en categorieën.
Externe links zijn links naar andere websites. Extern linken doe je o.a. naar relevante content op andere (vaak toonaangevende) websites.
Snelheid
Snelheid is belangrijk, want websitebezoekers hebben geen geduld. Wanneer jouw webpagina’s te langzaam laden, vertrekken zij voor ze überhaupt een pagina hebben gezien. Een website dat 2 seconden of sneller laad is wenselijk.
De snelheid van je website test je bijv. op:
- Backlinko
- Google Pagespeed
Mobielgeschiktheid
Steeds meer ervaringen beginnen op een mobiele telefoon. Google heeft een voorkeur voor websites die geoptimaliseerd zijn voor mobiel en rankt deze dus hoger. Dus zorg ervoor dat die van jou dat is.
Tips:
- Zorg ervoor dat je tekst groot genoeg is
- En dat je knopjes niet te dicht op elkaar zitten
Page Experience
Page Experience is een update in het algoritme van Google dit jaar live is gegaan. Deze update kijkt naar de bruikbaarheid van jouw website.
Google wil de beste online ervaring voor de zoekmachinegebruikers en websites met hinderlijke pop-ups en verspringende afbeeldingen hebben dat niet. Daarom ranken dit soort websites nu lager in de zoekresultaten.
Veilige website
Websitebezoekers wensen een veilige online-ervaring en daarom heeft Google een voorkeur voor veilige websites. Een https-website is beveiligd, een http-website is dat niet. Anderen kunnen bij de gegevens die jij achterlaat op een http-website, dat geldt niet voor een https-website. Een beveiligde website is te herkennen aan de sleutel links de URL.
Kapotte links
Kapotte links zijn links naar webpagina’s die niet meer bestaan. Webpagina’s worden nog wel eens verwijderd door de eigenaar. Dit kunnen interne pagina’s zijn en externe pagina’s. Google denkt dat jouw website verwaarloosd is wanneer jij veel kapotte links op jouw website hebt. Controleer dus regelmatig de links op jouw website.
Dit kan via gratis tools zoals:
- Brokenlinkcheck
- Deadlinkchecker
Hoewel het ontzettend moeilijk is om aan alle factoren te voldoen, raad ik aan om toch je best te doen om aan zoveel mogelijk factoren aandacht te besteden. Want dan ben je het meest zichtbaar voor zoekmachines.
Adverteren op zoekmachines
SEO vraagt echter wel om een hele lange adem. Het kan soms maanden duren voor je eindelijk resultaat ziet. Je zichtbaarheid neemt iedere keer een beetje toe, zodat je op termijn steeds meer groei ziet.
Niet iedereen heeft dat geduld en daarom kiezen veel bedrijven voor SEA. SEA staat voor Search Engine Advertising en hierbij koop je advertenties die bovenaan in de zoekresultaten van zoekmachines worden geplaatst. Het doel hiervan is dat zoekmachinegebruikersklikken op de links en de diensten van de adverteerder afnemen.
SEA zorgt voor direct resultaat, maar dit houdt op wanneer je stopt met investeren. SEO is echt een langetermijnstrategie.
Tot slot
Er valt ontzettend veel over SEO te vertellen, het belangrijkste dat je over dit onderwerp moet onthouden is dat jouw websitebezoeker op de eerste plaats staat. Zorg ervoor dat jouw teksten duidelijk zijn en de jouw website en fijne omgeving is. Je zult op termijn zien, dat je stijgt in de zoekresultaten van Google.