Geld verdienen met je blog: 7 tips

“Hoe verdien je geld met je blog?” Het is een veel gestelde vraag aan mij en ook op Google is het een populaire zoekopdracht. Veel mensen zijn benieuwd naar hoe ze geld kunnen verdienen met hun blog en geef ze eens ongelijk.

Als blogger wilde ik vooral mijn kennis delen met iedereen die daar interesse in had, ik had geen financieel doel. Toen ik met deze website begon, werkte ik als interim marketeer en zag mijn website als een verlengstuk van mijn CV. Op den duur zag ik dat het bloggen juist voor meer verkeer naar mijn website zorgde en dus ging ik meer bloggen, om meer websitebezoekers aan te trekken. Veel bedrijven bloggen om die reden, het is namelijk goed voor SEO en kan veel online zichtbaarheid opleveren.

Maar wanneer je voor de lol blogt, wil je misschien weten of je er iets mee kunt verdienen. Dat ga ik je in dit artikel vertellen.

Wat feitjes over bloggen

Wist je dat:

  • Er iedere maand zo’n 70 miljoen berichten worden gedeeld door WordPress gebruikers?
  • 77 procent van de internetgebruikers blogberichten lezen?
  • Blogs als vijfde meest betrouwbare bron van online informatie is?
  • Bloggers die artikelen van zo’n 2000 woorden schrijven, vaker de beste resultaten hebben?
  • Het gemiddeld 3,5 uur duurt om een blog te schrijven?

Bron: Optinmonster

Bloggen is ontzettend populair en er zijn wereldwijd miljoenen bloggers. Maar het is eigenlijk helemaal niet zo makkelijk om inkomsten te generen uit een blog. Het lukt als je een groot publiek weet te bereiken, dat regelmatig terugkeert naar jouw website. Het kan zijn dat jij zelf een favoriete blogger hebt, wiens content jij wekelijks consumeert. Misschien heeft dat je wel getriggerd om hetzelfde te doen en hoop je dat succes te evenaren. Maar daar komt meer bij kijken dan het delen van een paar berichtjes.

Hoe word je een succesvol blogger?

Iedereen kan een blog beginnen. Je vraagt een domeinnaam aan, vormgeeft jouw website en vervolgens deel je een bericht. Daar, je bent een blogger.

Wanneer je een succesvol blogger wil zijn, moet je toch een paar extra stappen nemen:

1. Kies een thema

Kies een aantal onderwerpen waarover jij gaat schrijven en zorg ervoor dat deze vallen binnen een duidelijk hoofdthema. Bijvoorbeeld: reizen, mode, eten, kinderen, trouwen, etc. Hiermee presenteer je jezelf als een autoriteit en mensen zullen op den duur naar jou toe komen wanneer ze vragen hebben over deze thema’s.

De voorbeelden die ik net gaf, zijn vrij breed en er is veel content hierover te vinden op het web. Maak jouw thema specifiek, als deze te breed is. Zoals reizen in Zuid-Amerika, of reizen met kinderen, mode voor oudere mannen, barbecue eten, etc. Hierdoor richt je je op een niche en ben je beter vindbaar.

Door te schrijven vanuit een bepaalde expertise, win je het vertrouwen van je publiek. Niet alleen zullen ze terugkeren naar jouw website, zullen ze misschien zelfs bij je kopen!

2. Weet voor wie je schrijft

Het is belangrijk dat je weet voor wie jij jouw blog schrijft. Hierdoor voelt jouw doelgroep zich aangesproken en zijn ze geneigd op jouw website te blijven. Creëer een persona die jouw doelgroep representeert. Houd rekening met demografische en persoonlijke factoren, zoals leeftijd, geslacht, woonplaats, opleidingsniveau, interesses en dergelijke. Zolang het relevant is.

3. Let op je schrijfstijl

Nu je weet waarover je schrijft en voor wie, kun je jouw blog schrijven. Zorg er wel voor dat deze leesbaar is. Dit houdt in dat je rekening houdt met het taalniveau van jouw persona. Gebruik niet te veel moeilijke woorden, tenzij jouw doelgroep deze woorden begrijpt.

Let op de spelling en schrijf zoveel mogelijk actief, dit maakt jouw tekst meer leesbaar. Zorg ervoor dat je alinea’s niet te lang zijn en dat je tussenkoppen gebruikt, dit leest fijner

Lees ook: Begrijpelijk schrijven: zo zorg je ervoor dat jouw tekst leesbaar is

4. Schrijf vanuit een passie

Zorg ervoor dat jouw motivatie oprecht is. Bloggen, schrijven, jouw thema, het moet allemaal een passie van je zijn. Vooral je geld wil verdienen met het schrijven van je blog. Want het kan even duren voor dat deze wordt opgemerkt en ondertussen moet je het schrijven blijven volhouden, ook al leest niemand jouw blog.

Vooral in de beginperiode schrijf je met name voor jezelf en misschien voor je familie en vrienden. Jouw enthousiasme en passie motiveert je om door te gaan. Wanneer dat niet hebt, blijft er weinig over en dan houd je het bloggen op de lange termijn niet vol. Ook al weet je een publiek te bereiken.

Zo verdien je geld met jouw blog

Wanneer je weet hoe je een blog maakt en daar ook een publiek voor weet te bereiken, wil je er ook geld mee verdienen. Dit kun je op een verschillende manieren doen, hierbij aan aantal voorbeelden.

Lees ook: Een blog maken doe je zo

1. Google Adsense

Wanneer je een populaire website bezoekt zie je bovenin of rechts op je scherm banners van Google met advertenties staan (zie afbeelding hieronder). Dit is Google AdSense, het advertentieplatform van Google. Hiermee plaats je advertenties op je website van andere partijen die aangesloten zijn bij Google via Google Adsense. Het is een automatisch systeem waarvoor jij je aanmeldt. Je krijgt van Google een code die je implementeert op je website en dan kun je kiezen uit de advertentieformaten die je wil weergeven op je website.

Voorbeeld Google ad op Funda

Het is makkelijk geld verdienen, alleen je verdient er niet zoveel aan. Op de website van Google kun jezelf berekenen hoeveel jouw website jaarlijks gaat opleveren, maar het wordt pas echt interessant, wanneer je per maand meer dan honderdduizend bezoekers ontvangt.

2. Affiliate marketing

De meeste professionele bloggers verdienen hun inkomen door als affiliate op te treden. Affiliate marketing is een advertentiestrategie waarbij (in dit geval) bloggers, producten of diensten van merken promoten op hun eigen website. Zij zorgen voor klanten, zonder actief als verkoper op te treden. Dit kan op verschillende manieren; van betrokken tot helemaal niet zo betrokken.

Voorbeeld affiliate banner op Topkleurplaat

De affiliate plaatst een link op zijn of haar webpagina naar een advertentiepagina en ontvangt een commissie per klik, lead, verkoop of view.

Lees ook: Wat is affiliate marketing? Een uitleg

3. Gesponsorde berichten schrijven

Als blogger deel je al ontzettend veel berichten op jouw website. Sommige van deze kunnen ook gesponsord zijn. Hierbij betaalt een derde partij jou om een artikel te schrijven die je op jouw website plaatst.

Zo’n blog lijkt voor de bezoeker van jouw website op iedere andere blog, maar is in feite gesponsord. Je promoot in zo’n artikel diensten of producten van merken. Op culinaire websites bijvoorbeeld, zie je recepten waarin producten van een specifiek merk worden benoemd.

Zo’n gesponsord bericht is voor merken heel interessant, omdat hun producten bij jouw doelgroep onder de aandacht worden gebracht en jij verdient hier weer lekker geld aan. Je kunt het vergelijken met een advertorial.

Zoals gezegd moet je wel een groot publiek hebben, wanneer je geld wil verdienen met Google AdSense, affiliate marketing of met gesponsorde berichten. Hierdoor neemt de kans op clicks toe, net zoals jouw commissie. Waanneer je maar zo’n tweehonderd bezoekers per maand ontvangt, dan kun je nog net een ijsje kopen.

Een manier om jouw publiek te vergroten is door:

Gelukkig zijn er ook andere manieren om geld te verdienen met je blog wanneer jouw publiek nog niet zo groot is.

4. Wordt freelance tekstschrijver

Wanneer je goed kunt schrijven, dan kun je ook jouw schrijversdiensten aanbieden aan anderen door als freelance tekstschrijver aan de slag te gaan. Hierbij schrijf je berichten voor andere websites over uiteenlopende onderwerpen tegen een vergoeding.

5. Ga als coach aan de slag

Wanneer je echt veel weet over jouw thema en jouw kennis met anderen wil delen, dan kun je als coach aan de slag. Hierbij help je jouw publiek een-op-een op welk gebied dan ook. Je hebt businesscoaches, opruimcoaches, loopbaancoaches, life coaches, financiële coaches, blog coaches, noem het maar op.

Zorg er wel voor dat je met jouw dienst een ander echt helpt, zodat zij zelf meters kunnen maken met hetgeen waar jij expert over ben.

6. Maak een training

Dit lijkt een beetje op coaching, alleen is dit niet een-op-een. Je ontwerpt een training of cursus, waarbij je jouw kennis deelt met anderen. Dit kan online zijn of live in groepsverband. Ik heb bijvoorbeeld een online blog training ontwikkeld, speciaal voor mensen die in hun eigen tijd met het schrijven van blog berichten aan de slag willen.

Door een training te geven, maak je jouw kennis toegankelijk voor mensen die er in wil investeren, zonder dat ze de kosten voor een een-op-een trajecten moeten betalen.

Het voordeel van een online training, is dat het voor een passief inkomen zorgt. Als je het eenmaal hebt ontwikkeld, hoef je niets meer te doen en ondertussen levert het je nog steeds geld op.

7. Schrijf een e-book

Hierbij deel je jouw kennis in boekvorm en kan over uiteenlopende onderwerpen gaan. Je kunt een boek schrijven over hoe je jouw huis op orde houdt, hoe je het beste met peuters omgaat, hoe je een budgetplan maakt, ga zo maar door. Mits het binnen het thema van jouw website valt.

Een boek is weer goedkoper dan een training of coachingstraject, maar toegankelijk voor een breed publiek. Wanneer je een groot publiek hebt, kun je veel boeken verkopen en dat is weer lekker passief geld verdienen.

Tot slot

De meeste bloggers die van hun website kunnen leven, werken elke dag de hele dag aan hun website. Ze stoppen veel geld in de vormgeving en techniek en brainstormen bijna elke dag over hoe ze hun publiek kunnen verrassen met nieuwe content.

Daarnaast zijn ze actief opzoek naar samenwerkingen en affiliate programma’s om zich bij aan te sluiten. Ze zoeken naar bedrijven die willen investeren in hun website, zodat zij maar blijven groeien. Het hebben van een professionele blog is keihard werken, dit is iets dat je niet mag onderschatten. Maar als jouw blog jouw passie is, dan is het niet erg. Geldt dit voor jou? Dan wens ik je enorm veel plezier en heel veel centen.

Afbeeldingen: Getty
Externe links:
Forbes

DELEN