Een goede inleiding schrijven, ofwel een goede introductie van een blog schrijven. Ik vind het best moeilijk en ik ben vast niet de enige die dit vindt. Dit komt omdat een goede inleiding aan een aantal factoren moet voldoen. Niet alleen moet je het onderwerp introduceren, je moet er ook jouw zoekwoord in verwerken en de lezer verleiden om verder te lezen en dat maakt schrijven van één best ingewikkeld. Gelukkig ben ik er om je een aantal tips te geven van het schrijven van een goede introductie.
Inhoud
Een oprolbaar bericht
Op de School van Journalistiek (SvJ) leerde ik, in 2003 weliswaar, dat een nieuwsbericht oprolbaar moet zijn. Vroeger, je weet wel in de vorige eeuw, werden kranten met een drukpers op van die grote rollen papier gemaakt. Deze machines waren tijdens mijn studie nog te zien in het Persmuseum in Amsterdam.
Een kleine (andere) versie van zo’n drukpersmachine hadden we ook op de SvJ. In het tweede jaar had ik een vak, waarbij je een fysieke krant maakte. Aan het einde van iedere de les kreeg je de opdracht om een nieuwsartikel te schrijven en dit artikel zou in een deze krant komen te staan, die we in de klas maakten. En daarvoor gebruikten we die machine, waar een echte krant uitrolde op A1 formaat.
Op een groot stuk papier, plakten we de verschillende nieuwsberichten en dat werd door de machine gekopieerd, zodat iedereen zijn eigen krant had. De berichten die we op het grote vel plakten moesten oprolbaar zijn. Dit houdt in dat je het bericht korter moest kunnen knippen, als het origineel niet in de krant paste. De belangrijkste informatie moest in de eerste alinea’s staan, voor het geval de rest van het nieuws de krant niet haalde. Dit was vroeger ook zo in de echte krant. De belangrijkste informatie staat in de eerste (vetgedrukte) zinnen en dat maakte de inleiding van een artikel een heel gedeelte van een stuk.
Waarom is de inleiding van een blog belangrijk?
De introductie moet jouw blog verkopen. Het zorgt ervoor dat mensen willen verder lezen. Als de inleiding vaag en leeg is, haken websitebezoekers af en zoeken verder naar andere content dat hen wel weet te verleiden.
Vergeet de zoekterm niet
Het is om te beginnen belangrijk om jouw zoekterm in de introductie te verwerken. Hierdoor begrijpen zoekmachines, maar ook jouw websitebezoekers, waar jouw blog overgaat. Yoast adviseert zelfs om de zoekterm in de eerste zin te verwerken, zodat het onderwerp kristal helder is voor jouw lezers. Het komt er op neer dat het onderwerp van jouw blog en jouw zoekterm overeenkomen.
Tips voor het schrijven van een goede inleiding
Een headline verleid de lezer om op jouw webpagina te klikken, wanneer ze deze zien in de zoekresultaten van Google. Het schrijven van een goede headline is dus extreem belangrijk wanneer je mensen wil verleiden om jouw website te bezoeken.
Lees ook: 5 factoren voor een fantastische blog headline
De introductie zorgt ervoor dat ze op jouw website blijven. Hierbij deel ik een aantal tips voor het schrijven van een introductie die de aandacht van jouw lezer grijpt:
1. Benoem het probleem
Door het probleem in de eerste alinea te benoemen, weet de lezer meteen waarvoor een oplossing wordt gevonden in de tekst. Bijvoorbeeld: het schrijven van een goede inleiding is moeilijk. Mensen lezen jouw zakelijke blog waarschijnlijk omdat ze iets willen leren. Ze zoeken een oplossing voor hun probleem en door deze in de introductie te benoemen, grijp je hun aandacht. Ze weten dat ze bij jou op de juiste plek zijn.
2. Schep een verwachting
Dit lijkt een beetje op het vorige als het een zakelijke blog betreft. Jouw blog heeft altijd een doel, dat kan informeren zijn, maar ook vermaken, activeren of overtuigen. Door het doel van jouw blog in de introductie kenbaar te maken, dan schep je een verwachting.
“Wat ik nou toch eens heb meegemaakt…” Wanneer je dit leest, verwacht je een verhaal over een bijzondere gebeurtenis. Je maakt de lezer nieuwsgierig naar het verdere verhaal en dat nodigt uit tot lezen.
Een verwachting scheppen is ook een manier om jouw verhaal aan de lezer te verkopen. Zij denken dat deze wordt waargemaakt door de tekst te lezen. Zorg er voor dat je dat ook doet, want anders wordt jouw verhaal geen tweede keer gelezen.
3. Begin met statistische gegevens
Statistieken, oftewel percentages, trekken de aandacht van de lezer en het maakt ze ook nieuwsgierig. Dit soort cijfers zijn vaak overtuigend en kunnen de mening van de schrijver ondersteunen.
Ik schrijf bijvoorbeeld vaak in mijn blogs over SEO dat 87 procent van het verkeer naar mijn website via zoekmachines komt, iets dat ik kan ondersteunen met afbeeldingen uit Google Analytics. Dit zijn simpele feiten en kunnen de lezers van mijn blogs overtuigen om ook in SEO te investeren.
4. Stel een vraag
Door een vraag in je introductie te stellen, maak je de tekst een stuk persoonlijker. De lezer voelt zich aangesproken en kan zich herkennen in de vraag die wordt gesteld. “Vind jij het ook zo moeilijk om iedere keer weer een nieuw onderwerp voor je blog te verzinnen?” De lezer denkt: ‘Ja inderdaad, dat vind ik moeilijk!’ Je hebt meteen de aandacht van de lezer, want hij of zij verwacht tips om hiermee om te gaan.
Het is ook vrij makkelijk om je zoekterm in een vraag te verwerken.
5. Roep iets controversieels
Je kunt ook iets controversieels roepen, dit werkt goed in artikelen waarin je probeert iemand van iets te overtuigen. Lezers kunnen het met je eens zijn of juist niet, maar ze kunnen zich ook afvragen waarom je het hier over hebt. Het verleidt ze in ieder geval voor om verder te lezen, omdat ze willen weten hoe je tot een bepaalde conclusie bent gekomen.
6. Doe aan storytelling
Storytelling is de laatste jaren behoorlijk populair en wordt vaak toegepast in blogs. Bij storytelling maak je het publiek onderdeel van je verhaal, waardoor de boodschap herkenbaar wordt. Het maakt een verhaal minder droog en een boodschap wordt beter onthouden.
In de tweede alinea van dit artikel leg ik uit wat ‘oprolbaar’ is. Dit doe ik uit aan de hand van mijn ervaring op de SvJ. Door een verhaal te vertellen over hoe wij kranten maakten, probeer ik een simpele uitleg iets meer leven te geven. Tegelijk vertel ik je iets over mijzelf, namelijk dat ik naar de School voor Journalistiek ben gegaan.
Door storytelling toe te passen in je verhaal, zorg je voor meer engagement en mensen zijn geneigd om verder te lezen.
Een paar laatste woorden
Waarschijnlijk heb je niet alle woorden in dit verhaal gelezen. Dat geeft niet. Ik denk dat je het artikel hebt gescand en lang bleef hangen bij de zinnen die je interessant vond. Dit doen de meeste mensen, ook de bezoeker van jouw website.
Jouw websitebezoekers lezen jouw webpagina’s niet als een boek, ze scannen de teksten op zoek naar de informatie die ze interessant vinden. Ze blijven het langste hangen bij de eerste alinea’s en vervolgens scannen ze de rest van de tekst.
De bovenstaande link verwijst naar de website van Nielsen waarop je een afbeelding ziet, van hoe mensen online lezen. Deze afbeelding heb ik jaren geleden ook op dezelfde SvJ gezien. Het laat zien waar mensen naar kijken op een webpagina. Hieraan kun je zien waarom de inleiding zo belangrijk is en waarom deze meer aandacht van jou vraagt dan de rest van je tekst.
Durf informatie weg te geven, dat houdt mensen langer op je webpagina, dan wanneer je dit nog even voor je wil houden. Vind je het moeilijk om een inleiding te schrijven? Schrijf hem dan als laatst. Op die manier weet je zeker dat het de lading van de rest van jouw blog dekt. En als je er echt moeite mee hebt, dan kan ik jou altijd nog helpen.
Succes!
Externe link:
Content Marketing Institute
Afbeelding: Unsplash